Ah, Capella!

Het is zo langzamerhand algemeen bekend: muziek is goed voor het brein en de motoriek, muziek verbindt en is daarom goed voor de sociale vaardigheden en cohesie. Én muziek maakt vrolijk en ontroert. Daarom is het goed als kinderen muziek maken. Bovendien is de stem een magisch muziekinstrument dat je gewoon hebt meegekregen en dat maakt zingen zo natuurlijk en logisch, maar toch heel bijzonder. Op scholen wordt gelukkig ook steeds meer gezongen. De hoogste tijd dus voor Cappella Amsterdam om de klassen ‘onveilig’ te maken en met en voor kinderen te zingen. Dit doen we met een splinternieuw koor: 
Ah, Cappella!

bron: https://www.cappellaamsterdam.nl/kids-koor/

Ah, Cappella! bestaat uit jong vocaal talent dat de handen ineenslaat, met doorgewinterde zangers uit Cappella Amsterdam. Ah, Cappella! is een divers koor dat de schoonheid van een veelheid aan stemmen viert. Een koor dat wordt gecoacht en opgeleid om met kinderen te werken. Met dit nieuwe en jonge koor maken wij muziekeducatie en -voorstellingen voor kinderen mogelijk, willen wij concreet bouwen aan de diversiteit van beoefenaars van klassieke koorzang en geven wij jong talent een kans. Seizoen 2019-2020 beleeft de start van Ah, Cappella! met de schoolvoorstelling Moggûh!
In de volgende seizoenen willen we voorstellingen door het hele land geven, het koor uitbreiden en zo een kweekvijver boordevol vocaal, theatraal en educatief talent creëren.

Hoe klinkt lekker eten? Hoe klinkt het als je boos bent? Hoe klinkt verdrietig? Hoe klinkt verveling? Hoe zing je geluk? Allemaal zaken die aan de orde komen tijdens de schoolvoorstelling Moggûh! voor groep 3 tot en met 5 van de basisschool. We volgen een ‘normale’ dag uit het leven van een scholier waarin stem en emotie de hoofdrol spelen. De alledaagse wereld verandert door de stem in een speelse, magische wereld. Tandenpoetsen kan uitmonden in een Chinees fantasielied, of tijdens het ontbijten verandert mama terwijl ze kauwt in een grote beer die de strijd om de hagelslag aangaat met de rest van de tafel. Het geeuwen ’s ochtends na het opstaan wordt zomaar een luide belcanto aria.
Tijdens de voorstelling zingen de kinderen samen met de leden van Ah, Cappella! en worden ze betoverd door magisch mooie stukken uit het koorrepertoire van Sweelinck tot Ligeti. We maken deze voorstelling met de zangers van Ah, Cappella!, regisseur Bart Oomen, educatie-ontwikkelaar Emma Rekers en componist/arrangeur Leonard Evers, die tevens de artistieke leiding over dit project heeft.

Aan de muziekvoorstelling gaat een educatie-programma op de scholen vooraf. Het doel van dit educatietraject en de muziekvoorstellingen is om de kinderen te laten ervaren hoezeer gezongen muziek je in het hart kan raken.

De voorstelling wordt dit seizoen allereerst gespeeld op 6 basisscholen in Amsterdam-West en aansluitend in het seizoen 2020-2021 in het hele land.

Het hele traject wordt ontwikkeld in dankbare samenwerking met Aslan Muziekcentrum.