Eindexamen Fontys Hogeschool voor de Kunsten

In een onderzoek van Today Translations werd saudade op de zevende plek van de moeilijkst vertaalbare woorden ter wereld geplaatst, één plaats lager dan het Nederlandse “gezellig”.

De Portugese schrijver José Rentes de Carvalho zei over Saudade:
“Saudade is een onbeschrijflijk gevoel van nostalgie, ontevredenheid, het willen van iets totaals, tegelijk opluchting
en droefenis vanwege de pijn en de liefde die zijn geweest, die nog moeten komen en die nooit zullen komen.”

De muziektheatervoorstelling “Saudade” gaat in op de vraag: Hoe verloopt het jonge leven van een kind, dat na 29 dagen is afgestaan? De voorstelling is een gefantaseerde reconstructie over de eerste paar jaren van zo’n leven.
Teksten en regie door Alexandra van Marken en aan de piano Koos van den Brekel.

Over Alexandra van Marken:
Alexandra is een Nederlandse zangeres en actrice die haar diploma behaalde aan de Studio Herman Teirlinck. Ze speelde in 1988 de hoofdrol (Sally Bowles) in “Cabaret” met Willem Nijholt als MC. Daarna nam ze in de creatie van de musical “Zeldzaam” weer de vrouwelijke hoofdrol (Pop) voor haar rekening. Aansluitend ging ze eigen theatershows maken waarvan er een drietal op CD te verkrijgen zijn. In 2001 was ze te zi

en in de musical Grace. Voor die rol sleepte ze een nominatie in de wacht voor de John Kraaijkamp Musical Awards, Beste Vrouwelijke Bijrol. Alexandra werkt nu steeds meer achter het toneel als regisseur en spelcoach voor aanstormend talent bij diverse professionele opleidingen.

Over Koos van den Brekel:
Koos van den Brekel studeerde piano bij Ton Demmers aan het Brabants Conservatorium, nu Fontys Conservatorium. Na zijn opleiding bleef hij werkzaam aan hetzelfde conservatorium als begeleider klassiek solozang. Daarnaast begon hij als correpetitor aan de MusicAllfactory in Tilburg, waar hij tot 2012 werkzaam was. Toen op het conservatorium de opleiding Muziektheater van start ging werd hij ook hier de vaste begeleider naast zijn functie als begeleider klassiek solozang.

Medespelers: Hans Eichhorn, Hansje van Welbergen, Marijke Loopers, Maaike Hupperetz Florian Slangen, Janis van Dorsselaer,
Met dank aan: Yannick Plugers, Harry Ruijl, Marc Krone, Miranda van Kralingen, Gabrielka Clout, Annemarie Geurts